澳大利亚拉筹伯大学唐才贤教授和Ashley Franks副教授访问南京土壤研究所

5月11日,应中国科学院土壤环境与污染修复重点实验室吴龙华研究员和刘五星副研究员邀请,澳大利亚拉筹伯大学唐才贤教授和Ashley Franks副教授访问了南京土壤研究所,并作了题为《Impacts of liming on dynamics of organic matter in acid soils》和《Understanding microbial communities to improve soil functions》的学术报告。研究所师生60余人参加了报告会。

报告中,唐教授详细介绍了在酸性土壤上施用石灰对土壤有机质的影响。结合短期实验和长期定位实验揭示了施用石灰的不同年限土壤中溶解性有机碳、微生物生物量、颗粒有机碳、腐殖质、惰性有机碳等不同有机碳组分的动态变化,并指出土壤有机碳的产生与土壤中古菌和木质素降解基因的丰度显著相关。Ashley Franks博士主要介绍了微生物群落对土壤功能和植物生长的影响。其研究发现在对底土施用厩肥后,土壤中细菌数量显著增加,其中细胞外多糖生产对土壤物理性质的改善作用,并提出了解不同环境条件下影响根际微生物群落的驱动因子,将有助于提高植物提取修复重金属的效率。

报告结束后,两位老师还与在场师生就土壤微生物及有机质的相关研究进展进行了热烈的讨论和交流,并就未来双方在优势领域科研合作的可能性进行了探讨。

唐才贤(Tang, Caixian)教授简介

唐才贤教授是海外杰出青年基金获得者,现为澳大利亚拉托贝大学生命科学学院教授,博士生导师。唐教授是土壤与植物营养学专家,主要研究方向为植物-土壤互作机理、植物根际营养化学及土壤碳氮循环等,已在Advances in Agronomy, New Phytologist、Plant, Cell and Environment、Soil Biology and Biochemistry等国际期刊上发表论文200余篇,total citations 7650+, H-index 46 (google Scholar). 出版了 3部杂志专刊和 10多章(篇)专著。唐教授长期担任Plant and Soil、Environmental and Experimental Botany、Frontiers in Plant Nutrition、Australian Journal of Soil Research等编委工作,现为“Crop & Pasture Sciences”和“Journal of Soils and Sediments”的副主编.

Ashley Franks副教授简介:

Associate Professor Ashley E Franks is head of the Applied and Environmental Microbiology Laboratory at La Trobe University. He conducted his doctorate research as part of the Centre of Marine Biofouling and Bioinnovation at the University of New South Wales by investigating antifungal compounds produced by marine bacteria in biofilms. During his PhD was awarded an Adrian Lee Fellowship to develop dual bacterial/yeast biofilm systems at the University of Exeter in the UK. On graduating he moved to the Biomerit Research Centre in Cork, Ireland to work on bacterial plant interactions as a Government of Ireland Fellow in Science Technology and Engineering. This research looked at how to use bacteria to help plant growth. He then took a position as a Senior Scientist and Research Professor within the Geobacter Project at the University of Massachusetts Amherst in the USA where he worked on microbes that make electricity. He currently serves as the Chair of the Awards Committee for the International Society Microbial Electrochemical Technology and Secretary of Synthetic Biology Australasia. He has extensive research in soil microbiology and has published more then 70 publications that have been cited more then 4500 times.”